Mattor och textiler skapar en ombonad känsla

För att skapa en välkomnande och inbjudande känsla i hemmet är textiler ett viktigt element. Mattor, filtar, överkast och kuddar är textiler som bidrar till en personlig och varm känsla. För att ”bädda in” ett rum som exempelvis vardagsrummet är en matta jätteviktigt. Ofta när det kommer till inredning pratar man om att ”skapa rum” i hemmet. Detta innebär till exempel att du genom att lägga ut en stor matta i vardagsrummet och sedan placerar soffa, fåtöljer, bord och lampa på mattan – skapar ett rum. Just det inredningsknepet är väldigt lyckat och blir extra fint om du även, på mattor, sätter ut krukväxter.

I sovrummet är mattor också väldigt trevligt, särskilt på morgonen när du sätter ner fötterna på en mjuk matta. På IKEA kan du köpa stora och mjuka mattor till bra priser. En matta behöver dock inte vara avlång med fransar, utan kan se ut på många sätt. Just vid sängkanten kan det vara extra fint och bekvämt att lägga ut en stor och mjuk fårpäls. Under köksbordet och stolarna kan du istället placera ut en matta i plastmaterial, eftersom det ofta kan hamna spill.

Mattor kan skapa olika stilar i din inredning

Precis som många andra inredningsdetaljer, finns även mattor i mängder av utseenden. Beroende på vilken stil du har hemma kan du köpa allt från moderna och enkla till orientaliska, mönstrade och stora mattor. Ibland är det roligt att bryta av en väldigt enkel och ”nordisk inredning” med en jättestor orientalisk matta. Då kommer den att bli ett spännande blickfång. Om du istället har en ”plottrig” eller intensiv inredning, kan en enklare och mer diskret matta vara rätt val.

Mattor behöver faktiskt inte tvunget ligga på golvet. Om du tänker lite utanför boxen, kan en del med vackra motiv passa minst lika bra på väggen. En matta på väggen fungerar som en snygg väggbonad och kan bli fin att sätta upp ovanför sängen eller på en tom vägg.

Mattor gör ditt hem mer inbjudande och mysigt